یک نسخه Windows Application است که از طریق آن می توان عملیات Scripting و ایجاد دشبورد را انجام داد. ایجاد فایل QVW توسط این نسخه صورت می پذیرد.
ب- نسخه QlikView Server:
پس از ایجاد فایل QVW، این فایل بر روی QlikView Server کپی می شود. فایل کپی شده، از طریق QlikView Server نیز به Data Source دسترسی دارد و کاربرانی که می خواهند دشبورد ها را ملاحظه کنند، به QlikView Server متصل می شوند و از دشبوردها استفاده می کنند.
خروجی QlikView Server به صورت Web Based است. هر دشبورد دارای یک URL است که می تواند در پورتال سازمانی قرار بگیرد و کاربران برای مشاهده دشبوردها به پورتال سازمانی مراجعه می نمایند.
نکته: QlikView دارای یک ماژول اختصاصی برای یکپارچگی با SharePoint می باشد.
نکته: همانگونه که پیشتر گفته شد، تمامی اطلاعات از قبیل دیتا، کد های برنامه نویسی، نمودارها و …. در فایل QVW قرار می گیرد اما امکان تولید خروجی exe نیز وجود دارد. با اجرای این فایل exe، تمامی قابلیت های فایل QVW در دسترس خواهد بود با این تفاوت که دیگر Reload نمی شود. از این فایل زمانی استفاده می شود که بخواهیم دشبوردها را بر روی سیستمی نمایش دهیم که QlikView بر روی آن نصب نمی باشد.
نکته: در نسخه QlikView Server، هنگامی که چند کاربر به صورت همزمان یک دشبورد را ملاحظه می کنند، امکان چت با یکدیگر را دارند همچنین با کلیک یک کاربر بر دشبورد به منظور فیلتر کردن آن بر مبنای یک پارامتر خاص (مثلا” یک سال خاص) تغییرات دشبورد و Gauge ها برای تمامی کاربران اعمال می گردد.
ج- نسخه Publisher:
اگر یک فایل QVW برای دیتا های تمام مجموعه (مثلا” هولدینگ و تمام شرکت های زیر مجموعه) ایجاد شود، بسیار حجیم خواهد بود و وقتی نیاز به مشاهده دشبورد مربوط به یکی از شرکت ها وجود داشته باشد، تمامی این فایل باید در RAM سرور Load شود سبب استفاده غیر مفید از منابع سرور می گردد. نسخه Publisher به صورت اتوماتیک و فیزیکی، این فایل را به چندین فایل تقسیم می کند که در هر فایل فقط اطلاعات مربوط به یک شرکت قرار می گیرد و هنگام نیاز به مشاهده دشبورد مربوط به یک شرکت، تنها فایل آن شرکت در RAM سرور Load می گردد.
نمای شماتیک:ساختار ارتباطی میان جداول مختلف در کلیک ویو: هر یک ازجدول ها ممکن است از یک Data Source متفاوت، Load شده باشد و یا دو یا چند جدول از یک Data source، Load شده باشد. مثلا” یک جدول متعلق به یک شیت از یک فایل اکسل و جدول دیگر متعلق به شیت دیگر از همان فایل اکسل باشد.
این جداول به وسیله یکسری از فیلدها با یکدیگر ارتباط دارند. در کلیک ویو ارتباط فیلدها به صورت اتوماتیک و بر مبنای نام فیلد برقرار می گردد.
نکته: حساسیت کلیک ویو بر روی نام فیلدها Case Sensitive است. یکی از مواردی که در ETL انجام می دهیم، یکسان سازی نام فیلدهایی می باشد که از نظر مفهومی در جداول مختلف، یکسان هستند. در این زمینه، به خصوص باید در مورد case sensitive بودن نام فیلدها، دقت کرد.
نمای واقعی:
هر جدول، دارای یک سری فیلد (ستون) است و چند فیلد در یک ردیف، تشکیل یک رکورد (ردیف) را می دهند. در مثال فوق هر جدول تنها از فیلد ایجاد شده است (در جدول ردیف یا رکورد وجود ندارد)
نمای یک دشبورد ساده:
در این نما می توان List Box ها را ملاحظه نمود. هر لیست باکس شامل فیلدهای یک جدول است. با کلیک بر روی فیلد در یک list Box، آن فیلد سبز رنگ می شود و فیلدهای مرتبط با آن فیلد در لیست باکس های دیگر، سفید رنگ و فیلدهای غیر مرتبط، خاکستری می گردد.
می توان عملیات ریاضی، نظیر میانگین را نیز در یک باکس دیگر برای یک لیست باکس تعبیه کرد تا با انتخاب یک فیلد در یک لیست باکس، علاوه بر فیلدهای مرتبط در باکس های دیگر، میانگین فیلدهای مرتبط در لیست باکس مورد نظر نیز محاسبه بشود.
امکان انتخاب چند فیلد از چند لیست باکس به صورت همزمان با کلیک بر روی فیلدهای مورد نظر ایجاد می گردد، اما اگر بخواهیم چند فیلد از یک لیست باکس را بصورت همزمان انتخاب کنیم، باید از کلید CTRL استفاده نماییم.
تبدیل تاریخ میلادی به شمسی:
یک جدول حاوی تمام تاریخ های میلادی و تمام تاریخ های شمسی، که Calendar Table نامیده می شود، در خود کلیک ویو ایجاد می شود و یا در آن Load می گردد و هنگام Load کردن جدول حاوی فیلد تاریخ میلادی، این جدول با جدول ایجاد شده، join می گردد و تبدیل تاریخ صورت می پذیرد. به این ترتیب که یک اسکریپت می نویسیم که در آن می گوییم تعداد ۱۰ رقم (تاریخ ۱۰ رقم دارد) از فیلد Date از سمت چپ (اگر Date در سمت چپ فیلد باشد) از جدول حاوی تاریخ میلادی را با ۱۰ رقم فیلد Date از جدول Calendar، جایگزین کن.
محیط اسکریپت نویسی:
در قسمت B، کد نویسی انجام می شود که می تواند دارای شیت های مختلف باشد، به این ترتیب که مثلا” اطلاعات منابع انسانی در یک شیت، اطلاعات فروش در یک شیت دیگر و… را Load می نماییم.
نکته: برای نوشتن اغلب اسکریپت ها می توان از ویزارد استفاده کرد.
قسمت D، قسمتی است که می توان اسکریپت را با استفاده از ویزارد نوشت. در این قسمت، در قسمت Database، با کلیک بر روی Connect می توان به دیتابیس، به طور مثال SQL، Connect شد. به این ترتیب که جداول و View هایی که در آن دیتابیس وجود دارد، لیست می شود و می توان جداول یا View های مورد نظر را انتخاب کرد و با این انتخاب، اسکریپت آن به صورت اتوماتیک در قسمت B قرار می گیرد.
برای Load کردن دیتا از یک فایل (Excel، csv File، Text File و…) بر روی دکمه Table File کلیک می کنیم.
نکته: با کلیک بر روی Web File می توان دیتا را از یک صفحه وب Load کرد، به شرط آنکه از آن صفحه وب از یک ساختار جدولی استفاده کرده باشد.
نکته: اگر بخواهیم یک جدول را در داخل کلیک ویو پیاده سازی کنیم، از قابلیت Inline استفاده می نماییم.
از جداول Inline زمانی استفاده می شود که بخواهیم مقادیر فیلدی از جدول Data Source را که برای نمایش در گزارشات کلیک ویو برای کاربر دارای مفهوم نیست به مقادیر با مفهوم تبدیل کنیم. مثلا” اگر در یک Data Source، مقادیر فیلدی بنام تایید، صفر و یک باشد، یک جدول در Inline ایجاد می کنیم که همان فیلد تایید را داشته باشد ولی مقادیر آن رد یا قبول باشد. این جدول با جدول Data Source، به صورت اتوماتیک Join می شود و در نتیجه می توان در گزارش از فیلد تایید، با مقادیر رد یا تایید استفاده کرد.
یک مثال از مفهوم Join در دیتابیس:
برای آغاز کار با کلیک ویو:
در منوی File، بر روی New کلیک می کنیم:
و ویزارد را می بندیم. محیط سفید رنگی که مشاهده می شود، محیطی است که نمودارها و Gauge های مختلف در آن قرار داده می شود و می توان در آن Sheet های مختلف به منظور ایجاد دشبوردهای متفاوت، ایجاد نمود.
برای مشاهده Toolbar های مورد نظر، بر روی نوار بالایی نرم افزار کلیک راست نموده و Toolbar های مورد نظر را انتخاب می کنیم:
برای Load کردن Data Source های مورد نظر باید به محیط اسکریپت نویسی وارد شویم، به این منظور در منوی File، گزینه Edit Script یا CTRL+E را انتخاب می کنیم.
نکته: اسکریپت های پیش فرض نوشته شده در این قسمت را می توان به دلخواه تغییر داد. مثلا” اگر در سطر دوم که از فرمان Set برای تعیین نماد جدا کننده ده دهی استفاده شده است، نقطه را برداریم و علامت ممیز را جایگزین کنیم و اسکریپت را اجرا کنیم (برای اجرای اسکریپت باید بر روی Reload کلیک کنیم و قبل از آن فایل را Save کرده باشیم.) از آن پس نماد جدا کننده ده دهی ارقام در نرم افزار، ممیز خواهد بود.