بطور خلاصه برای تجزیه و تحلیل ابتدا باید لیستی از رقبا تهیه نمود. تعداد انتخابی میتواند بین ۲ تا ۵ رقیب متغیر باشد. سپس تعدادی از محصولات یا کلمات کلیدی که در آنها با سایت رقابت میکنند، باید تعیین شود تا بتوان آنالیز را شروع کرد. در حالت کلی می توان اقدامات زیر را برای تجزیه و تحلیل رقیبان انجام داد:
۱- شناخت وبسایتهای برتر در حوزهی کاری:
ابتدا نیازمند شناسایی رقبا هستیم. برای این منظور میتوان از سایت الکسا کمک گرفت. بنابراین ابتدا وارد سایت الکسا به آدرس: http://www.alexa.com/siteinfo می شویم. سپس نام وب سایت خود را برای دریافت اطلاعات وارد می نماییم. در این قسمت رتبه الکسای کشور و جهانی و همچنین ۵ کلمه کلیدی برتر سایت و ۵ سایتی که حوزهی کاری یکسانی با ما دارند و رقبای ما محسوب میشوند و دیگر اطلاعات را مشاهده نماییم و به این ترتیب رقبای خود را شناسایی مینماییم.
۲- یافتن و بررسی کلمات کلیدی خود و رقبا:
در این زمینه میتوان از ابزارهایی مانند الکسا و similarweb کمک گرفت. در اینصورت میتوان گامی در جهت شناسایی سئوی رقیبان برداریم. علاوه بر این میتوان کلمات کلیدی پرطرفدار را که هنوز در سایت مورد استفاده قرار نداده ایم، بیابیم تا بتوان از این کلمات در سایت خود بهره گرفت. برای این منظور میتوان از ابزارهای مختلفی مانند Google Keyword Planner استفاده نمود.
۳- Domain Authority یا قدرت دامنه:
Domain Authority یا به اختصار DA ، معیاری است که براساس آن قدرت یک دامنه سنجیده میشود و عددی بین ۰ تا ۱۰۰ را شامل میشود. هرچه این عدد به ۱۰۰ نزدیکتر باشد، قطعا” سایت از اعتبار و ارزش بالاتری برخوردار خواهد بود. با استفاده از آدرس https://moz.com/researchtools/ose/ میتوان از این ابزار برای مشاهدهی قدرت دامنهی سایت و رقبا استفاده نمود.
۴- یافتن تعداد صفحات سایت خود و رقیبان:
یکی از نشانههای بالا بودن فعالیت سایت تعداد صفحات آن است. تعداد صفحات نشانی از قدمت سایت است. در صورتی که تعداد صفحات سایت نسبت به رقیبان در زمینهی فعالیت تخصصی، کم باشد باید به فکر چاره بود و صفحات جدید ایجاد نمود. برای مشاهدهی تعداد صفحات سایت میتوانید در کادر جستجوی گوگل و با استفاده از کلمه site ، میتوان تعداد صفحات سایت خود و رقیبان را مشاهده نمایید. به این منظور از دستور site:http://YourSiteAddress.com استفاده می شود. (آدرس را بدون www وارد می نماییم)
۵- بررسی صفحهی اصلی سایت رقیب:
در صفحهی اصلی هر سایتی اطلاعات بسیار خوبی نهفته است. اینکه آیا کلمه کلیدی اصلی سایت در عنوان صفحه نخست وجود دارد یا خیر و یا اطلاعات دیگری مانند دستهبندیها و محصولات و خدمات و پیشنهادات را میتوان در این صفحه مشاهده نمود.
۶- شناسایی منابع ترافیک سایت:
ترافیک یکی از معیارهای اعتبار سایت است و منابع مختلفی برای جذب ترافیک در سایت وجود دارد. بازدید از سایت یکی از عوامل جذب ترافیک است. با استفاده از الکسا میتوانید متوجه شوید که کدام کلمات کلیدی سایت شما و رقبا بیشترین ترافیک را به سوی سایت جذب میکنند و از این طریق میتوانید در جهت تقویت یا برطرف کردن کمبودها و ضعف منابع خود بپردازید. با استفاده از ابزار SEMrush میتوانید به آنالیز و مقایسهی ترافیک سایت خود و چند رقیب دیگر به طور همزمان بپردازید واطلاعات مناسبی به دست آورید.
۷- بررسی سئوی سایت رقیب:
بررسی سئو رقیب یکی از عوامل مهم و ضروری در فرآیند آنالیز است. برای بررسی و مقایسهی سایت خود و رقیب، عوامل مختلفی مانند کلمات کلیدی، بک لینک ها و نوع آنها، تعداد لینکهای Follow و Nofollow، انکرتکست های برتر، نرخ پرش و میزان ماندگاری کاربران در سایت وجود دارد که میتوان از ابزار الکسا و SEMrush، این اطلاعات را به دست آورد. علاوه بر آن، برای به دست آوردن چنین اطلاعاتی در سایت خود، می توان از گوگل وبمستر و گوگل آنالیتیکس نیز بهره گرفت.
استفاده از Google Dork برای SEO:
دورک ها، دستوراتی هستند که برای جستجوهای دقیقتر و پیشرفته تر در گوگل، مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از این دورک ها را بررسی می کنیم:
Site:
اولین دستور،دستور Site: است. با کمک این دستور می توان تمام صفحات ایندکس شده سایت در گوگل را مشاهده نمود.
نحوه کار
در باکس جستجوی گوگل، عبارت site:example.ir را تایپ می کنیم. به جای Example.ir آدرس سایت را قرار می دهیم.
: Link
دومین و پرکاربردترین دستور موتورهای جستجو، دستور link: می باشد. با کمک این دستور میتوان از وضعیت ایندکس شدن یا نشدن یک صفحه مشخص از سایت با خبر شد.
نحوه کار
در باکس جستجوی گوگل ، عبارت link:example.ir/test/test/ را وارد می نماییم. به جای example.ir/test/test آدرس صفحه مورد نظر از سایت را قرار می دهیم.
Daterange:
دستور Daterange ، نتایج جستجو را بر اساس یک بازه زمانی مشخص ترتیب میدهد و میتوانید به ترتیب جدیدترین مطالب یا قدیمی ترین مطالب را به وسیله این دستور پیدا کرد.
:Intitle
این دستور یکی بهترین دستورات موجود، هم برای کاربران و هم برای وب مسترها است. Intitle نتایج جستجو را بر اساس کلمه کلیدی بکاررفته در عنوان سایت یا مقاله محدود میکند. برای مثال گاهی اوقات می خواهیم که یک مقاله را فقط از طریق عنوان پیدا کنیم و نمی خواهیم از هیچ یک از الگوریتم های گوگل استفاده شود. در این صورت، با استفاده از این دستور، می توان این کار را انجام داد.
نحوه کار
در باکس جستجوی گوگل، عبارت intitle:keyword را تایپ می کنیم، به جای keyword باید از کلید واژه دلخواه خود استفاده نمود.
ایجاد Back Link، با استفاده از Google Dork:
یکی از راه های ایجاد Back Link، Comment گذاری در وبلاگ ها و سایت های مرتبط با موضوع سایت و قرار دادن لینک سایت در این Comment ها می باشد. برای یافتن بلاگ ها و سایت های با کیفیت، که موضوعات مرتبط با سایت دارند، از دورک ها استفاده می کنیم:
استفاده از دورک site:
با استفاده از دورک site: می توان کل اطلاعات مربوط به سایتی معین را پیدا کرد:
Site:test.com
و با دورک زیر می توان نتیجه جستجوی عبارت فروش آنلاین را در یک سایت معین را پیدا کرد:
فروش آنلاینSite:test.com
دورک intext برای جستجو درون محتوای صفحات:
با استفاده از دورک intext می توان متون درون صفحات را جستجو کرد:
“فروش آنلاینIntext:”
دورک inurl برای جستجو در گوگل:
با استفاده از inurl میتوان عبارت معینی را در متن urlها جستجو کرد.
“فروش آنلاینInurl:”
دورک intitle برای جستجو در عنوان صفحات سایت ها:
با intitle: می توان متون موجود در تایتل صفحات را جستجو نمود.
“فروش آنلاینIntitle:”
دورک inanchor برای جستجو در متون انکر تکست
انکر تکست، به لینک های متنی گفته می شود. برای یافتن متونی که به صورت انکرتکست در اینترنت وجود دارند از این دورک استفاده میکنیم.
دورک filetype برای جستجو فایلهایی معین:
این دورک نیز بسیار مهم است، مثلا فرض کنیم قصد داریم تنها صفحاتی را پیدا کنیم که از نوع php باشند. برای یافتن این صفحات از دورک filetype:php استفاده میکنیم.
استفاده از چند دورک به صورت همزمان
شاید یکی از مهم ترین ویژگیهای استفاده از دورکها در گوگل، همین امکان ادغام چند دورک با هم است:
“فروش آنلاینIntitle:” Site:test.com
معنی این رشته آن است که سایت test.com را از نظر وجود عبارت فروش آنلاین در Title آن، جستجو کن.
در ضمن میتوان در یک بار جستجو، یک دورک معین را چند بار استفاده کرد. مانند: